A Garamond története

 

… a dolog ezzel indult!

A kezdetektől napjainkig

 

Megalakulás

A Garamond története 1990 januárjában kezdődött, mikor még a VILATI-ban dolgoztam mint villamosmérnök (Szabó György). Megkeresett egy egri nyomdász ismerősöm (áldott legyen a neve!), mert akkoriban jöttek be a személyi számítógépek, és már akkor nagyon jó kiadványszerkesztő programok jelentek meg.

Ezt a nyomdászt érdekelte ez az új technika, és megkért engem, hogy tanítsam meg a számítógép kezelésére. 30–40 órát együtt töltöttünk, majd megvásárolta az akkori idők legjobb tördelőprogramját. Kiderült, hogy jelentős számítástechnikai ismeret kell a program használatához. Ezért még egy jó ideig együtt fedeztük fel a programot, amit tökéletesen megtanultam. Annyira jól összejöttünk, hogy felajánlotta, csináljunk együtt egy céget.

Ezután 1990 április 9-én kiléptem a VILATI-ból és tagja lettem a „rókák szabad népének”. Miután a nyomdász ismerősöm megtanult tőlem mindent, meggondolta magát, és mégsem csinált velem közös vállalkozást. Addigra már felvettem a 400 000 Ft újrakezdési kölcsönt (akkori vilatis havi fizetésem 41-szeresét!), és ráadásul el is költöttem számítástechnikai eszközökre.

Miután állás nélkül, 400 000 Ft mínusszal egy ismeretlen szakma küszöbén kétségbeesetten kérdeztem tőle, hogy akkor most mi lesz velem, korábbi ismerősöm (aranyba foglaltuk már a nevét, amit minden garamondos áhítattal ejti ki) vállamra téve a kezét, mosolyogva ennyit mondott:

— Nem féltelek én téged, Gyurikám!

Már korábban is voltak terveim a mérnöki téren, tervezőiroda vagy kereskedés, de ekkora tartozással kénytelen voltam egyedül elindulni a nyomdaiparban. Úgy gondoltam, rászánok két-három évet az életemből, hogy megnézem, mit tudok kezdeni. Először egyedül voltam, de már akkor a Garamond Nyomdászműhely néven futott a vállalkozás. Később, szeptember 17-én felvettem Csáki Mariannt, azóta is ez a „bátorság napja” mert az akkori tetőtéri lakásomba el mert jönni főállásban beírónak és ügyintézőnek, és bízott a jövőben. Szép lassan elkezdtek jönni a munkák.

A vállalkozást bővíteni kellett, és ekkor kerestem meg Veres Imrét, aki nyomdász, hogy dolgozzon nálam. Imre jobbat ajánlott: beszáll anyagilag, és legyünk társak. Ennek nagyon örültem, és örülök a mai nap is, mert a gondok és a felelősség 50–50 százalékban oszlanak meg és ketten együtt vállvetve sokkal többre mentünk! Egy profi nyomdász és egy számítástechnikai szakértő, ez abban az időben nagyon-nagyon jó párosítás volt. 1991 január 18.-án a Cégbíróság aláírta a megfelelő papírokat, és így megalakult a Garamond GMK.

 

Kezdeti évek

Első komoly munkánk a Szuperinfo elődje, az IRC című újság szedése-törlése volt, ami nagyon jó anyagi bázist biztosított számunkra. Az újság hetente jelent meg, így a működésünkhöz szükséges bevétel megvolt, és biztonsággal nézhettünk a jövő felé. Ekkoriban az elsők között voltunk, akik széles körben szolgáltatták a számítógépes tördelést, így sok nyomdász és szitás keresett meg minket, és rendelt tőlünk munkát. Ahogy egyre több  munkánk lett,  lassan rájöttünk arra, hogy a ügyfelek nem csak névjegyeket, szórólapokat, kiadványokat akarnak tőlünk rendelni. Kezdő vállalkozások kérdezték tőlünk, hogy cégtáblát honnan rendeljenek? Ekkoriban lépett színre a számítógép-vezérlésű kivágó plotter technika, ami a színfestők munkáját forradalmasította. Ezzel a berendezéssel betűket, grafikákat lehetett kivágni öntapadó fóliából. Vettünk egy kivágó plotter, és a városban mi voltunk az másodikak, akik ilyen géppel dolgoztak. Tódultak hozzánk a dekorosok a megrendeléseikkel. Így alakult ki a dekoros részlegünk. Nemsokára már bélyegzőt is kellett készítenünk, ha nem akartuk elveszíteni a megrendelőinket.

Szép lassan fejlődött a cég, mikor 1994-ban a Népszabadság megkeresett minket, hogy az akkori Heves megyei napilap konkurenseként létre akarnak hozni egy új napilapot a Heves Megyei Napot. Ennek a tördelését, és az egész számítástechnikai hálózat kiépítését, a szerkesztői rendszer üzemeltetését a Garamonddal végeztették. Hatalmas nagy munka volt, hosszasan gondolkodtunk, hogy képesek vagyunk-e megcsinálni, de szerencsére belevágtunk, és sikerült. Két és fél évig a Garamond látta el ezt a feladatot. Kilenc embert vettünk fel, kialakítottuk a rendszert, és sikeresen üzemeltettük. Nagyon fontos munka volt számunkra, mert rengeteget tanultunk belőle, óriási tapasztalatra és elegendő önbizalomra tettünk szert. A jelenlegi irodánk anyagi alapjait is ez a munka teremtette meg. 1997-ben átköltöztünk a Vörösmarty utcába, ahol a mai napig is működik cégünk.

Erőgyűjtés

Ahogy egyre ismertebbek lettünk, egyre több és bonyolultabb munkáink lettek. A technika is fejlődött, a nyomdai filmeket már nem fotósok, hanem nagyon drága, számítógép-vezérlésű film-levilágítók állították elő.  Ilyen berendezések Budapesten és Miskolcon voltak, oda vittük mi is a bonyolultabb munkákat levilágíttatni. 1997-ben úgy döntöttünk, hogy eljött az idő, hogy mi is beszerezzünk egyet! Nagyon nagy bátorság kellett ahhoz, hogy ezt megvegyük, mert anyagilag még nem voltunk annyira erősek, de a berendezés nagyon kellett! Jó döntés volt, mert márciusban megvettünk egy használt gépet, és novemberben már ki kellett cserélni egy nagyobb kapacitású vadonatúj gépre. Ezt a technológiát 1997-től 2015-ig működtettük. (Ahogy a nyomdai fotózást kiszorította a levilágító, a levilágítót is kiszorította a digitális lemezkészítő.)

Ahogy teltek az évek, ismertségünk egyre nőtt, és egyre több vállalkozás bízott meg minket munkával mind egri, mind országos szinten. A 90 es évek végén, és a kétezres évek elején két óriási cég adta bevételünk 40 százalékát: az egyik az Egri Dohánygyár volt, a másik pedig a Glaxo gyógyszergyár. Ez nagyon jó volt, de veszélyes is, mert félő volt belegondolni, mi lesz, ha ez a két nagy cég elhagy minket…

Végül is a Dohánygyár megszűnt, a Glaxo pedig egyesült egy másik gyógyszergyárral. Elvesztettük mind a két óriási vevőnket, szerencsére ez nem rázott meg minket, mert közben az ügyfélkörünk és a piacunk egyre bővült, és bővül a mai napig is. 

Nagyon nagy technikai változások nem történtek 2006-ig, a számítástechnikai eszközöket és a programokat rendszeresen korszerűsítettük, a létszámunk 7 és 9 között változott, kikristályosodott a piacunk és a termékszerkezet. 

  

Kibontakozás

2006-ban történt egy óriási változás, a dekorációs részleg egy forradalmian új technológiával egészült ki:  vásároltunk egy széles formátumú digitális poszternyomtatót. Ezzel 130 cm szélességben színes fotókat is lehet nyomtatni papírra, öntapadó fóliára, molinóra vagy vászonra. Óvatosak voltunk, először egy kis poszternyomtató gépek vettünk, amit 2007-ben lecseréltünk egy nagy teljesítményűre.

2007 fontos év számunkra, mert sikerült bővíteni az irodánkat, és így majdnem kétszeres területen dolgozhatunk.

A válság évei nem okoztak megrázkódtatást, nem kellett senkit elbocsátani, de a növekedésünk üteme stagnált.

A 2008-as év is nagyon jelentős a cégünk életében, mert egy programozóval közösen, közel másfél éves fejlesztéssel, létrehoztunk egy munkairányító szoftverrendszert (Nutus), ami teljes mértékben lefedi a tevékenységünket a munka felvételétől a számlázásig.

2015-ben két nagy technológiai korszerűsítés történt: vettünk még egy nagyon korszerű poszternyomtatót, amivel megkétszereztük a kapacitásunkat, valamint a Vörösmarty úti irodánkba telepítettünk egy digitális nyomdát. Ezzel füzeteket, könyveket, szórólapokat tudunk nyomtatni rendkívül rövid határidővel.

2016-ban lecseréltük a régebbi poszternyomtatónkat, így most két darab fantasztikusan szépen nyomtató berendezésünk van, amikkel nem csak a minőséget javítottuk, de a megbízhatóságot és a kapacitást is.

Bizakodva nézünk a jövőbe: szakértelmünk és az ügyfélkörünk, valamint a pozitív hozzáállásunk átsegít a nehézségeken.

 

Szabó György
alapító társtulajdonos