könyv készítése

könyv készítése

könyvkészítés tördeléssel, nyomtatással,
pur ragasztó kötéssel

Mennyien vágynak arra,
hogy megírják a saját könyvüket!

 

Sokan meg is teszik, azonban utána szembe találkoznak azzal a problémával, hogy miként lesz a gondolatból kézzel fogható könyv.
Millió kérdés vetődik fel, amitől az eddig alkotói lázban égő megrendelőink a Földön érzik magukat, tele súlyos gondokkal:

     • mi az a könyv nyomtatás?
     • hogyan válasszon nyomdát?
     • hány darabot nyomtattasson?
     • milyen papírra?
     • milyen legyen a formája?
     • ki fogja átolvasni?
     • milyenek a könyvkészítés árai, a könyv tördelés ára?
     • ki fogja eladni?
     • kiadót keressen, vagy magánkiadással értékesítse a könyveket?
  • Ez egy tipikus élethelyzet, egy könyv megjelenése előtt.
   Az író olyan világba csöppen, amit nem ismer.
   A szép gondolatok, az ihletett órák után belecsöppen a megvalósítás teljesen idegen,
   szakszerű világába.

  • Sokakat ez bizonytalansággal, frusztráltsággal tölt el.
  • Mások, akik szeretik a kihívásokat, alig várják, hogy „nyomdászok legyenek”.
  • Ők szívják magukba a technológiai ismereteket, és ezeknek megfelelően alakítják a könyvüket.

  • Akár a frusztrált, akár a lelkes csoportba tartozik, mi elvezetjük Önt
   a megvalósításig, a kész könyvig.

  • Boldogan és elégedetten veheti át a rég óhajtott művet!

Nézzük meg, mi hogyan dolgozunk,
mire van szükségünk az Ön könyvének kinyomtatásához!

A KÖNYVKÉSZÍTÉS EZZEL INDUL:
MIT KAPUNK?

A szerző írja meg a könyvet, választja ki a fotókat, grafikákat. A könyv szerkesztése kiadható feladat, valamint a lektor igénybe vétele is. Mindkét szakember a könyv minőségét növeli. A kész kézirattal keres meg minket és itt kezdődik a mi munkánk.

konyv-keszites_3

TIPOGRÁFIAI TERVEZÉS

Az ügyféllel egyeztetve kiválasztjuk a megfelelő betűtípust. Kiválasztjuk a formát, a megrendelői igényeknek megfelelően, mekkora legyen a könyv. Így ebből ered egy oldaltükör. Megtervezzük a tipográfiát. Ha ez egyeztetve van, kezdődhet a tördelés. Közben a grafikusunk a borítót tervezi.

TÖRDELÉS

Megkapjuk a szerkesztő által megszerkesztett könyvvázlatot, amiben megvannak a fejezetek. Nálunk vannak a fejezetekhez tartozó szövegek, képek, ábrák grafikai jelek. Ezeket mi betördeljük, tördelő program segítségével összerakjuk. Ezzel elkezdődik az elektronikus könyv szerkesztés.

Először adunk 10-12 oldalt, amiből kiderül, nagyjából milyen lesz a könyv. Ezt leegyeztetjük a szerzővel és még itt lehetőség van a forma, a terv változtatására. Ha ezt sikerül egyeztetni, akkor a könyvet véglegesen betördeljük.

Ezt odaadjuk a megrendelőnek, aki átnézi, hogy tartalmilag, elrendezésben egyetért-e ezzel. Még itt lehetőség van beavatkozásra, átrendezésre, dolgok átírására, képek, ábrák cseréjére. A könyv tördelés ár a befektetett munkánktól függ.

konyv-keszites_2
konyv-keszites

KORREKTÚRA FORDULÓK

Ha véglegesedett a kiadvány, akkor a korrektoraink átnézik és így elkészül a könyv végleges verziója. Ezt odaadjuk a megrendelőnek és a megrendelő újra átnézi. Újabb lehetőség van arra, hogy hibát fedezzen fel, vagy változtatást végezzen rajta.

Ezeket hívjuk imprimatúra fordulóknak. A könyv bonyolultsága és a megjelenés határideje korlátozhatja ezeknek a fordulóknak a számát.

megjegyzés

Nagyon szeretjük, ha egy könyv készítését nem kell elkapkodni, ha a megfelelő technológiai folyamatokra elegendő idő jut. Ezen rengeteg sok minden múlik. Szeretünk szép, tipográfiailag és nyomdatechnikailag is helyes könyveket készíteni.

Odafigyelünk az árva- és a fattyúsorokra. Igyekezünk a szerzőket rávenni arra, hogy ezeket is be tudjuk tartani. Adott esetben bekezdések vagy tartalmi elemek megváltoztatásával. Sajnos a számítógépek elterjedésével a könyvkultúra nagyon-nagyon leromlott. “Mindenki tud” könyvet tördelni és így nagyon csúnya kiadványok kerülnek a piacra.

Mi a hagyományos, tradicionális kiadványszerkesztés hívei vagyunk. A könyvkészítés nálunk nyomdai jelekkel, tipográfiai elemekkel, korrektúrázva történik.

konyv-keszites_1

Két fontos szempont:
az anyag és a nyomdatechnika

A KÖNYVKÉSZÍTÉS ANYAGA

 

A legáltalánosabb papírok: az ofszet és a műnyomó papír.

Az ofszetet általában az egyszínű nyomtatásra használjuk, míg a műnyomót a színes képeket tartalmazó könyveknél.

A papírok vastagsága függ az oldalszámtól és a kötészettől. Ezt a szerzővel együtt választjuk ki a könyv tartalmának, terjedelmének és megjelenésének függvényében. Ennek a három tényezőnek harmóniában kell lennie.

A KÖNYV NYOMTATÁS TECHNOLÓGIÁJA

 

Digitális nyomdával

a legegyszerűbb és legpraktikusabb, amivel kis példányszámban, A5-ös, A4-es vagy ezeknél kisebb könyveket tudunk készíteni. A darabszám korlátozott, vagyis 3-500 példány fölött nem érdemes digitálisan nyomtatni. Ekkor az összköltsége eléri már az ofszet nyomtatás beugró költségeit.

A digitálisnak az a nagy előnye, hogy 1, 10, 50, 100 darab könyvet is lehet készíteni. Vagy akármennyit! Attól függően, hogy a szerző mennyire tudja eladni. A piaci bevezetésre nagyon praktikus a digitális nyomtatás. Nem kell nagy összegeket befektetni 1000-2000 darabos ofszet nyomtatásos könyv nyomtatásba. Inkább 50-100 darabot kinyomtattat a szerző és ezzel felméri a piacot. Ha van rá kereslet, akkor sokkal többet is mer rendelni.

Ofszet nyomdával

ha egy könyvből 1000-2000, vagy még több szükséges, akkor ofszet nyomdával kell megcsináltatni. Ennek a beugró költsége viszonylag nagy. Van egy nagyon fontos szabály: minél több példányt készíttet az ügyfél, a fajlagos költség annál kisebb.

Tehát a könyvnyomtatás árak függnek a technológiától!