könyvkészítés

… tudás, intelligencia, sikerélmény!

A könyvkészítés az, amiben a legprofibbak vagyunk

A könyvkészítés az a terület, amiben a legnagyobb gyakorlatunk van. 1991 óta rengeteg könyvet tördeltünk és nyomtattunk, a legkülönbözőbb területekre. 

A könyvkészítés nagyon sokrétű tevékenység

Fontos, hogy jól megszerkesztett, jól megírt kéziratot kapjunk.
Nagy jelentősége van a fényképek és az ábrák minőségének.

Nézzük, milyen fejezetei vannak!

 

Bevezetés
MIT KAPUNK?

Bevezetés: MIT KAPUNK?

A szerző írja meg a könyvet, választja ki a fotókat, grafikákat. A könyv jellegétől függően szerkesztőt, lektort vesz igénybe. A kézirattal megkeres minket és itt kezdődik a mi munkánk.

 

1. fejezet
TIPOGRÁFIAI TERVEZÉS

1. fejezet: TIPOGRÁFIAI TERVEZÉS

Az ügyféllel egyeztetve kiválasztjuk a megfelelő betűtípust. Kiválasztjuk a formát,  a megrendelői igényeknek megfelelően, mekkora legyen a könyv. Így ebből ered egy oldaltükör.
Megtervezzük a tipográfiát. Ez a kinézet, ez a dizájn. Ha az ügyféllel egyeztetve van, azután kezdődik a tördelés.

2. fejezet
TÖRDELÉS

2. fejezet: TÖRDELÉS

Megkapjuk a szerkesztő által megszerkesztett könyvvázlatot, amiben megvannak a fejezetek. Már nálunk vannak a fejezetekhez tartozó szövegek, képek, ábrák grafikai jelek. Ezeket mi betördeljük, speciális tördelőprogram segítségével összerakjuk.

Először adunk 10-12 oldalt, amiből kiderül, hogy nagyjából milyen lesz a könyv. Ezt leegyeztetjük a szerzővel és még itt lehetőség van a forma, a terv változtatására. Ha ezt sikerül egyeztetni, akkor a könyvet véglegesen betördeljük.

Ezt odaadjuk a megrendelőnek, aki átnézi, hogy tartalmilag, elrendezésben egyetért-e ezzel. Még itt lehetőség van beavatkozásra, átrendezésre, dolgok átírására, képek, ábrák cseréjére.

 

3. fejezet
KORREKTÚRA FORDULÓK

3. fejezet: KORREKTÚRA FORDULÓK

Ha véglegesedett a kiadvány, akkor a korrektoraink átnézik és így elkészül a könyv végleges verziója. Ezt odaadjuk a megrendelőnek és a megrendelő újra átnézi.  Újabb lehetőség van arra, hogy hibát fedezzen fel, vagy változtatást végezzen rajta.

Ezeket hívjuk imprimatúra fordulóknak. A könyv bonyolultsága  és a megjelenés határideje korlátozhatja ezeknek a fordulóknak a számát.

 

lábjegyzet

lábjegyzet1

Nagyon szeretjük, ha egy könyv tördelését nem kell elkapkodni, ha a megfelelő technológiai folyamatokra elegendő idő jut.
Szeretünk szép, tipográfiailag és nyomdatechnikailag is helyes könyveket készíteni.

Odafigyelünk az árva- és a fattyúsorokra. Igyekezünk a szerzőket rávenni arra, hogy ezeket is be tudjuk tartani.

Adott esetben bekezdések vagy tartalmi elemek megváltoztatásával. Sajnos a számítógépek elterjedésével a könyvkultúra nagyon-nagyon leromlott. “Mindenki tud”  könyvet tördelni és így nagyon csúnya kiadványok kerülnek a piacra.

lábjegyzet2

Mi a hagyományos, tradicionális tördelés hívei vagyunk. A könyvkészítés nálunk nyomdai jelekkel, tipográfiai elemekkel, korrektúrázva történik. 

4. fejezet
NYOMTATÁS

4. fejezet: NYOMTATÁS

A könyv alakjától és terjedelmétől függően különböző technológiák és nyomdák adódnak a kivitelezésre.

 

 

 

Két fontos szempont:
az anyag és a nyomdatechnika

A KÖNYVKÉSZÍTÉS ANYAGA

A KÖNYVKÉSZÍTÉS ANYAGA

A legáltalánosabb papírok: az ofszet és a műnyomó papír.

Az ofszetet általában az egyszínű nyomtatásra használjuk, míg a műnyomót a színes képeket tartalmazó könyveknél.

A papírok vastagsága függ az oldalszámtól és a kötészettől. Ezt a szerzővel együtt választjuk ki úgy, hogy a  könyv tartalma, terjedelme és megjelenése harmonikus legyen.

A KÖNYVKÉSZÍTÉS TECHNOLÓGIÁJA

DIGITÁLIS NYOMDA:

a legegyszerűbb és legpraktikusabb, amivel kis példányszámban, A5-ös, A4-es vagy ezeknél kisebb könyveket tudunk készíteni. A darabszám korlátozott, vagyis 3-500 példány fölött nem érdemes digitálisan nyomtatni. Ekkor az összköltsége eléri már az ofszet nyomtatás beugró költségeit.

A digitálisnak az a nagy előnye,

hogy akár 1, 10, 50, 100 darab könyvet is lehet készíteni. Vagy akármennyit! Például attól függően, hogy a szerző mennyire tudja eladni. A piaci bevezetésre nagyon praktikus a digitális nyomtatás. Nem kell nagy összegeket befektetni 1000-2000 darabos ofszet nyomtatásos könyvkészítésbe. Inkább 50-100 darabot kinyomtattat a szerző és ezzel felméri a piacot. Ha látja, hogy van rá kereslet, akkor sokkal többet is mer rendelni.

OFSZET NYOMDA:

ha olyan a piaci helyzet, hogy egy könyvből 1000-2000, vagy még több szükséges, akkor ofszet nyomdával kell megcsináltatni. Ennek a beugró költsége viszonylag nagy. Van egy nagyon fontos szabály: minél több példányt készíttet az ügyfél, a fajlagos költség annál kisebb.

 

Bükki Nemzeti Park

Intézmény, iskolák

Gyógyászati könyvek

Madártani könyvek

árajánlat kérés