HALÁSZLÉ SZÁMÍTÓ

Miért csináltam a táblázatot?

Csak karácsonykor főzök halászlevet, így kevés a tapasztalatom. Évről évre újra meg újra elő kellett venni a receptet és átgondolni a teendőket. Mindig elfelejtettem a megfelelő halászlé arányokat. Megelégeltem a bizonytalanságomat, és táblázatba foglaltam a tapasztalataimat. Mérnök ember lévén mindig mértem a tiszta halhús, az alaplének való, a hagyma és a többi alkotó mennyiségét, és ezeket a tapasztalataimat foglaltam táblázatba.

A táblázat tiszai halászlé készítésére való!

A halászlé tiszai módon készül, és mi elég sűrűn szeretjük. Az alaplének való húsos gerincet és fejhúst a főzés után kihűtöm, kiszedem az összes csontot és szálkát, majd összeturmixolom. Így sokkal több anyag hasznosul, mintha passzíroznám. (És jóval kényelmesebb csinálni!) Arra kell ügyelni, hogy ne turmixoljuk sokáig, mert akkor a hagyma és a hús darabok „liszt- szerűek” lesznek, és érdekes módon a halászlé íze megváltozik.

Hogyan használd?

Két oldalról tudod megközelíteni a problémát:

1. Tudod, hogy hány főre akarsz halászlét főzni, és az a kérdés, mennyi halat vegyél és mennyi adalékot tegyél a halászlébe

2. Van valamennyi halad, (például kaptál), és abból mennyi adalékkal tudsz halászlevet főzni. A táblázat azt is kiadja, hogy akkor ez hány adag lesz

 

Excel fanok a táblázat alján megtalálják az alapadatokat. Ezekre az adatokra támaszkodik a számítás. Az adatokat a saját próbálkozásaid alapján, no meg a saját ízlésed szerint változtatni tudod. Így a számítások is a te ízlésedet fogják követni.

Jó főzést és jó étvágyat kívánok!

 

Ide kattintva tudod az excel fájlt letölteni!